Thursday 24 January 2013

Telur Puyuh Rumpai Laut



Bahan-bahan:
20 biji telur puyuh
20 gm suun goreng
10 gm rumpai laut direndam seketika
1 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
3 ulas bawang merah - ditumbuk lumat
1/2 kiub pati ayam
1 biji tomato - dikisar dan ambil airnya
1 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
Minyak untuk menumis


Cara Menyediakan:

1. Rebus telur puyuh hingga masak dan buang kulitnya. Kemudian goreng hingga kekuningan dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar, pati ayam, jus tomato dan sos tomato.
4. Kacau hingga rata, kemudian masukkan telur. Kacau lagi hingga rata.
5. Masukkan rumpai laut dan taburkan serbuk lada sulah.
6. Setelah masak, angkat dan susun di atas suun yang telah digoreng. Hias dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment