Saturday 12 January 2013

Cooking Method & Cara Pengambilan

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Apa Khabar? This post will show how to cook raw Eucheuma Seaweed /  Sea Bird Nest.

1st, kita ambil 100g Rumpai & basuh dalam 7 kali. Sambil cuci boleh selawat Nabi sekali. And then rendam semalam or Minimum 5 hours.


After that, boleh la mula masak atas api. Campurkan dengan 2.5liter air, dan masak hingga sebati. Boleh campurkan dengan Gula Batu atau Ginseng jika berminat.


Dah selesai masak, boleh tapis Rumpai / Seaweed yang dah dimasak.


After tapis boleh la simpan dalam any bekas. Take note, lebihan seaweed yang ditapis boleh disimpan untuk jadi masker. Usually we keep it in small container.


Quantity of the masker will depend on how fine you cook the seaweed.

Also take note, Air rendaman Rumpai yang first tadi boleh digunakan untuk rendam kaki. Baik untuk membuang toksin.


Cara Pengambilan

- Ambil 2-3 sudu besar kolagen yang disimpan selepas di masak semasa bangun tidur (sebelum gosok gigi) atau setengah jam sebelum sarapan (waktu terbaik kolagen diserap tubuh tika perut kosong) dan sebelum masuk tidur (malam).

- Boleh dimakan begitu sahaja atau dicampur dalam jus minuman/buah/madu untuk memberikan perisa yang enak/lazat.

- Elakkan pengambilan kopi, teh dan minuman yang berkafein/berkarbonat dalam tempoh 3 jam selepas pengambilan. Ini kerana ia boleh menyerap vitamin C, kolagen dan glutathione (agen pencerah) dalam badan kita.

-Perlu perbanyakkan minum air kosong (sekurang-kurangnya 2.5-3 liter sehari) bagi melancarkan pembuangan toksin dan mengoptimumkan penyerapan kolagen oleh badan.

- Untuk kesan lebih cepat dan bagus, boleh diambil bersama tablet Vitamin C.

So boleh la cuba. Moga dengan pengambilan Pure Marine Collagen / Sea Bird Nest kita boleh kekal sihat.
ان شاء الله



No comments:

Post a Comment